Noen av våre kunder har erfaring fra lignende verktøy, som f.eks gamle Teston eller lignende utenlandske verktøy, mens andre aldri har satt opp en umoderert brukertest før. Her har vi samlet en liten guide til hvordan man kan sette opp en umoderert brukertest fra A-Å.
Vi håper dette kan være en nyttig veileder når du skal lage din egen test 🙂
PS: Dersom du ønsker å teste, men syntes det er overveldende å sette opp selv, har vi dyktige fagfolk i vårt partnernettverk som kan bistå fra oppsett av test til analyse av resultater.
TIPS: Bestem på forhånd om dere skal linke til prototype (Figma e.l), testmiljø, et statisk kreativ (f.eks et bilde eller en film) eller live nettside. Alt kan testes!
Eksempler på målsetninger for brukertesten:
1.1. Vurdere brukervennligheten til hjemmesiden
1.2. Evaluer navigasjonens enkelhet
1.3. Få en vurdering av lesbarhet og forståelse av innhold
1.4. Preferansetest
1.5 Validering av en ide eller et konsept
Generelt kan (og bør) man brukerteste i alle faser av Triple Diamond eller andre rammeverk man bruker. Spør gjerne oss i Testflow om tips, vi har sett mange flinke kunder gjøre mye bra 🙂 Husk: Test mer, test oftere!
TIPS: For raskest mulig resultater (timer eller 1 arbeidsdag) anbefaler vi å begrense målretting til f.eks kjønn, alder og geografi. Dersom du har litt bedre tid (1-7 dager avhengig av hvor spisset målgruppe du skal nå) anbefaler vi Norstatpanel, med +300.000 registrerte og +100.000 aktive norske panelister.
Eksempler på hvem du kan nå med Norstatpanel:
-Kunder av en spesfikk bank som har 2 barn under 18 år.
-Eiere av enebolig på vestlandet med over 1.5 MNOK i husholdningsinntekt.
-Ansatte med avgjørende ansvar for innkjøp av telekomtjenester e.l
-Folk som spiser brunost ukentlig.
Mulighetene er mange - ta kontakt på hei[ætt]testflow.no eller chatten her på nettisden om du har spørsmål rundt målgrupper, eller dersom ditt selskap enda ikke har aktivert Norstatpanel på deres Testflowkonto.
Så - hva bør du tenke på?
Er demografi interessant? (Alder, kjønn, geografi mm)
Ønsker dere teste på modus, f.eks planer om kjøp av bil, på boligjakt eller lignende?
Er det interessant med folks vaner og interesser?
Er det relevant å treffe på folk som jobber fulltid, har barn i en viss alder?
Ønsker du teste mot segmenter innen B2B?
Er digital modenhet relevant?
Husk at folk i ulike aldre, yrker og folk i ulike samfunnslag kan ha varierende grad av forståelse for både faguttrykk og språk generelt. Dersom det er viktig at forståelsen er like god for to eller flere spefikke målgrupper anbefaler vi å gjøre samme test, men duplisere den, justere målgruppe og publisere på nytt. Iterer basert på feedback og test på nytt.
TIPS: Husk at det ikke er en moderator til stede. Det er derfor viktig å skrive tydelig og på en måte som er forståelig for målgruppen. Generelt anbefaler vi kun ett spørsmål per oppgavekort - for lengre oppgaver med flere spørsmål anbefaler vi å dele den opp i flere oppgavekort.
Dersom du er i tvil, få gratis support på chat, Slack eller e-post :) Vi hjelper gjerne til for at du skal få best mulig resultater!
Noen tips når du skal lage spørsmål:
Vi har samlet inspirasjon til masse gode oppgaver (bruk copy+paste og legg til din egen vri) sourcet fra tester gjort i Testflow her
Nudging på tidsbruk:
Ønsker du de skal være raske? Eksempel: Fortell kort om deg selv (ca 1 minutt). Ønsker du testpersonen skal ta seg god tid til å reflektere? Eksempel: Hva syntes du om denne [prosessen], var det noe som var spesielt bra eller spesielt dårlig? Ta deg god tid, og utdyp. Dette er utrolig nyttig og bør benyttes når du har behov for å vekte testerens tid på de viktigste oppgavene.
Husk balanserte spørsmål som i eksempelet over - ikke bruk ladede spørsmål (f.eks “Hvor super-fantastisk syntes du denne nettsiden er?”)
Dersom du skal teste etterlatt inntrykk er det nyttig å skrive "Uten å besøke nettsiden igjen - hva syntes du om...." - Testflow klarer ikke tvinge nettleseren hos testpersonen til å lukke en tab.
I motsatt tilfelle, om du f.eks skal stille et oppfølgingsspørsmål om samme nettside eller prototype, anbefaler vi at du legger inn samme URL igjen i tilfelle testpersonen har lukket tab etter forrige oppgave.
Vi gjentar - dersom du er i tvil, nå ut til oss på chat, Slack eller e-post og få bistand!
TIPS: Alt med en URL kan testes! Og du trenger ikke alltid en URL heller, det kan i visse tilfeller være tilstrekkelig å bare stille folk spørsmål. I Figma har vi sett mange kreative løsninger fra våre flinke kunder, ta kontakt om du ønsker tips til et konkret scenario du jobber med.
Her er en generell huskeliste med tanke på testmateriell:
Figma-prototype - er innstillingene riktig? Åpne i inkognitomodus i nettleseren din for å sikre at den er satt til Public. Ved spørsmål om Figma for brukertesting (f.eks oppsett av mobilvisning for testing på desktop e.l), kontakt oss for innspill.
Dersom dere skal teste i testmiljø som er lukket, ta kontakt med oss i Testflow så legger vi en plan for når miljøet må være åpent for at vi skal få fylt testen.
Dersom du skal teste live nettside: Husk å ikke be folk logge inn med mailadresse eller oppgi annen skriftlig persondata da dette anses som personopplysninger i henhold til GDPR.
TIPS: Ta gjerne en ekstra titt igjennom oppgavene og målgruppe før du publiserer - når testen først har gått ut til testpersonene kan man ikke endre på oppgaver. Det er ofte nyttig å benytte funksjonen "Prøv din egen test" som ligger nederst i oppgavekort-oppsettet.
Viktig om testens lengde:
Selv om lengdene på testen kun er veiledende (5, 10 og 20 min) og det ikke tikker ned en klokke eller lignende i testerens visning, får testpersonene beskjed om lengde når de blir invitert, med tilhørende belønning - det er derfor lurt å treffe sånn cirka mtp oppgaver - både antall og kompleksitet.
Siden man bruker mye åpne spørsmål i brukertesting er dette ofte litt utfordrende. En tommelfingerregel er maks 1 oppgave per minutt, men dersom du har omfattende oppgaver så kan det være lurt med litt færre.
Husk at High Fidelity Figma-prototyper som laster tregt på din fiberlinje, vil laste enda tregere i steder i landet med lavere netthastighet. Ved bruk av spesielt store prototyper kan det være lurt å gi beskjed om lang lastetid i oppgaven.
Etter du har laget oppgavene ferdig, kan du lagre og gå tilbake til steg 1 for å velge det formatet (5, 10 eller 20 min) som du tror treffer best med tanke på testens omfang og kompleksitet.
Ved en 10-minutters test får man ofte noen svar på 7-8 min, mens noen bruker mye lengre tid. Det ligger i formatets natur og påvirker ikke prisen - bare bruk sunn fornuft og stol på deg selv 🙂 For hver test du gjør vil du lære deg mer om dette.
Om du er i tvil om hvilken testlengde som passer kan du spørre oss i Testflow!
Analyse og funn av testen fortjener en egen artikkel, som vi snart vil dele. I mellomtiden kan vi også bistå med innspill og best practise, eller koble på fagpersoner fra vårt partnernettverk, om du trenger bistand. Ta kontakt på chat, mail eller Slack :)
PS: Vi gjør grundig kvalitetskontroll av testresultater som sendes til kunde. Dersom du mot formodning får resultater hvor f.eks testpersonen misforstår noe vedkommende burde forstått, eller det skjer noe teknisk hos testpersonen - benytt "Be om nytt testresultat" knappen under videospilleren. Oppgi gjerne årsak slik at vi kan informere testpersonen.
Klar for å lage brukertest? Logg inn på app.testflow.no og begynn på et utkast idag!
Har du ikke bruker? Kontakt oss på hei[ætt]testflow.no eller chat 🙂
Lykke til med testingen!